When November 29, 2022 at 11:00am CST 1 hr 45 mins
Where In persoana, ROCO 5406 N Kedzie Ave Chicago, IL 60625 - Online, Zoom
Contact Georgiana Merdariu [email protected] +1 773 571 1287

Lansarea Oficiala a Raportului Cercetarii “Monitorul Solidaritatii Romanilor din SUA”


Romanian United Fund (RUF) si Federatia Organizatiilor Romano-Americane (FORA) au placerea sa va invite la lansarea oficiala a Raportului cercetarii “Monitorul Solidaritatii Romanilor din SUA”, proiect realizat cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni.


Evenimentul va fi gazduit offline de catre RUF si FORA la ROCO Chicago si online pe Zoom.


Lansarea Raportului va include prezentari si luari de cuvant din partea:

 • Dna Georgiana Merdariu, Director Programe RUF – Introducere (12:30 - 12:40 EST)
 • Dl Tiberiu Trifan, Consul General al Romaniei la Chicago (12:40 - 12: 50 EST)
      - Diaspora romana in context american
 • Dl Gheorghe Carciu, Secretar de Stat, Departamentul Romanilor de Pretutindeni
      - Importanta dialogului cu comunitatea romano-americana in contextul procesului de elaborare a noii Strategii Nationale pentru Diaspora
 • Dna Dana Bucin, avocat, Consul Onorific al Romaniei in CT (13:00 - 13:10 EST)
      - Contextul cercetarilor dedicate imigratiei - profesionalizare, contextualizare, rezultate si nevoi
 • Dl Mihai Lehene, Presedinte RUF, Presedinte FORA (13:10 - 13:20 EST)
      - Initiativa demersului de cercetare, a colaborarii cu DRP si viziune pe termen lung
 • Dl Julien Zidaru, Exact Business Solutions – Prezentarea Raportului Studiului (13:20 - 13:50 EST)
 • Dna Alina Simpetru, Consultant Strategic RUF, Consultant FORA (13:20 - 13:50 EST)
      - Learnings si Oportunitati pentru 2023
 •  Q&A cu mediul asociativ al romanilor din SUA (14:00 - 14:15 EST)


Avand in vedere numărul redus, sub-optimal, de studii relevante despre solidaritatea, coeziunea, factorii de coagulare ai comunităților românești din tara dar si a celor din Diaspora, mai ales cea din SUA si alte teritorii non-UE, proiectul este o initiativa extrem de necesara si valoroasa. E important sa subliniem ca Diaspora romaneasca nu este unitara, omogena, ci prezinta diferente fundamentale atat de mentalitate, lifestyle si comportament cat si de relationare cu identitatea romaneasca si Romania.Conform estimarilor la nivel local, atat a celor din partea consulatelor, cat si a liderilor locali, numarul romanilor din Statele Unite depaseste 1M. Impreuna, cele trei zone mari din California, Los Angeles - San Diego, San Francisco - Silicon Valley - Bay Area si Sacramento - Tahoe depasesc 200.000. New York - New Jersey si Chicago depasesc fiecare 100.000 de persoane. In acelasi timp, numarul romanilor din Portland, Houston, Sacramento, Cleveland si Phoenix se ridica fiecare la peste 50.000.


Monitorul Solidaritatii este un Studiu Cantitativ cu implicarea a peste 1500 de respondenti romano-americani ce piloteaza practic pentru prima data in ultima perioada fezabilitatea si relevanța tracking-ului perceptiilor si comportamentului comunitatilor romanesti.


Studiul aduce o identificare și o prioritizare actualizata a barierelor de mentalitate și comportament, dar si a oportunitatilor si aspiratiilor Diasporei din SUA. Prin informatiile, insight-urile si recomandarile oferite de acest prim studiu la standarde de cercetare internationale, mediul asociativ va beneficia de o baza si mai solida de planificare strategica si management al resurselor.


Deasemenea, acest proiect isi propune sa promoveze rolul si importanta Diasporei romanesti in SUA, al mediului asociativ si al elitelor profesionale de etnie romana in elaborarea de strategii solide, pe termen lung si din perspectiva specificului societatii americane.


Crearea si dezvoltarea activitatilor de cercetare sociologica pentru o reala intelegere a dinamicilor socio-psihografice, impreuna cu planificarea strategica in cadrul mediului asociativ si cu incurajarea cresterii vizibilitatii prin Social si Mass-Media este singura traiectorie prin care comunitatatile romanesti de pretutindeni pot să devină o Diaspora puternică, cu o identitate cunoscută și apreciată. Speram ca lansarea acestui raport sa incurajeze promovarea dezbaterilor despre solidaritate în mediul asociativ din Diapora în vederea consolidării comunitatilor romanilor de pretutindeni si a imaginii României în străinătate. 

 

 

DESPRE RUF
Infiintat la Chicago in 2019, Romanian United Fund (RUF) este probabil cea mai importantă platformă de fundraising a Diasporei și a prietenilor României, cu misiunea de a aduce cele mai inalte standarde de profesionalism si tehnologie in slujba intereselor comunitatii romanesti – a romanilor din America si de pretutindeni.


RUF este si membru fondator al FORA, Federația Organizațiilor Non-Profit Româno-Americane. De la înființarea sa, RUF a reușit să colecteze peste 2 milioane de dolari și să finanțeze 50 de proiecte în România și în Diaspora. 100% din fondurile colectate de către RUF sunt folosite în finanțarea proiectelor asociațiilor partenere.


DESPRE FORA


FORA (The Federation of Romanian American Organizations) este o organizatie-umbrela care aduce impreuna comunitatile romanesti din SUA intr-un forum
colaborativ unic, pentru a putea beneficia de sprijin mutual si resurse comune. FORA reprezinta interesele asociatiilor membre si a comunitatii Romano-Americane in general, in interactiunea si spre integrarea in societatea americana.

FORA este o entitate independentă non-profit, fără afilieri politice ori religioase, infiintata de personalitati recunoscute ale filantropiei romanesti din Diaspora
americana si este dedicata colaborarii, crearii de parteneriate si dezvoltarii capacitatii organizationale a mediului asociativ din zona de filantropie si solidaritate a comunitatilor romanesti.

---

Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni
O initiativa RUF si FORA


Follow us on:


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Will you join us? Please RSVP