Nelu Lazar's article published on "Contacte Culturale" about the Theatre: Alina Serban's "The Best Child in The World" - a One-Woman Show - ROCO Edu event is included below (in Romanian).
La inițiativa organizatorilor ARCHER (American Romanian Coalition for Human and Equal Rights), și cu sprijinul colaboratorilor ROCO – Comunitatea Românilor din Chicago și ILO (Intercultural Center for Diversity and Inclusion), Alina Șerban a susținut la Chicago un spectacol autobiografic intitulat “The Best Child in the World” (“Cel Mai Bun Copil Din Lume”). Scris și regizat de actrița și cineasta Alina Șerban, una dintre cele mai de seamă tinere interprete din România la ora actuală, piesa “Cel mai bun copil din lume” este primul spectacol de teatru semnat de o autoare din minoritatea romă, piesă care astăzi face parte din repertoriul permanent al Teatrului Național din București. Bazat pe propriile experiențe ale Alinei Șerban, spectacolul spune povestea maturizării unei tinere fete de etnie romă care luptă pentru a depăși rasismul și discriminarea, reușind să devină o femeie puternică, o femeie care a învățat cum să-și îmbrățișeze propria identitate și să fie împăcată cu trecutul ei, într-o lume care încă este neprimitoare și care nu este pregătită să fie suficient de deschisă pentru a o accepta.
În completarea relatării obiective a celor întâmplate în sala de spectacol, mă desprind pentru un moment de statutul de redactor al acestui articol, și îmi permit să vă ofer perspectiva mea și opinia personală obiectivo-subiectivă în ce privește inițiativa Alinei Șerban și impactul peren al subiectului propus de ea, în viziunea mea de om preponderent introvert, de om emigrant, de om de scenă, de om inclusivist, de om:
<< Îți trebuie curaj și determinare să te deschizi lumii în acest fel – să îți expui partea tumultoasă de viață într-o piesă de teatru autobiografică. Mai ales când partea tumultoasă de viață ți-a ocupat majoritatea timpului vieții tale, și încă mai continuă în anumite ipostaze și în ziua de astăzi. Și mai ales când unicul actor potrivit pentru a interpreta rolul din piesa bazată pe fapte reale ești chiar tu – cea care a trăit acele fapte reale.
Îți trebuie curaj și determinare să te desprinzi pentru moment de condiția ta – impusă de normele unei societăți care din păcate judecă la un loc o întreagă masă de oameni fără un motiv clar -, și să dezbați un mesaj de invitație la includere și acceptare.
Îți trebuie curaj și determinare să nu cazi în capcana urii de sine atunci când oamenii din jur te desconsideră fără un motiv clar, ci mai degrabă să cauți să te aduni și să dovedești că există undeva o punte de legătură între oameni – de orice diferite caractere și etnii, nu contează care anume.
Actrița și cineasta de etnie romă Alina Șerban are mult curaj și determinare pentru a crea – din nesiguranță și temeri – includere, acceptare, diversitate, înțelegere, bunătate, inspirație, prietenie, iubire, punți de legătură și uniune. Are curajul să ne provoace, pe toți cei ce-i absorbim mesajul piesei, să ne oprim din imboldul inerțial de respingere și teamă, oarecum prescris și încetățenit încă din adâncurile propriei noastre copilării, și să ne întrebăm de ce oare predecesorii noștri au reacționat într-un anumit fel când s-au intersectat cu alte etnii, ce anume a stârnit disconfortul sau repudierea acelor întâlniri efemere, cine a impus normele societății – norme, sper eu, de altădată – care din păcate judecă la un loc o întreagă masă de oameni fără un motiv clar. Cum altfel ar fi putut reacționa societatea? Și, ca o consecință a unei eventuale ideale acceptări reciproce, care ar fi (fost) traiectoria istoriei conlocuirii unor întregi generații de tineri de diverse etnii, care doar împreună pot schimba lumea înspre includere și acceptare ca un tot unitar de homo sapiens sapiens? Dacă ai răspunsuri, scrie-le te rog în comentarii. Deschide-te și deschide-ne la minte. >> Nelu Lazar
Alina Șerban s-a născut în 1987 în București, România. Este o actriță și cineastă română de etnie romă. A absolvit UNATC, a fost bursieră la Tisch School of the Arts în New York, a făcut un master la The Royal Academy of Dramatic Art, și a fost studenta română a anului 2012 în Marea Britanie.
Proiectele de film/actorie ale Alinei Șerban includ: The Last Enemy / Ultimul inamic (2008), Killer Psychopaths (2015), Scris/Nescris (2016), Doing Money (2018), Seule à mon mariage / Singură la nunta mea (difuzat în premieră la Cannes International Film Festival, 2018), Gipsy Queen (2019 – cu care a obținut premiul pentru cea mai bună actriță la festivalurile Tallin Black Nights, Turcia-Germania din Nurengerg, Premiul Uniunii actorilor din Germania, Premiul pentru Film Gunter Rohrbach), Bilet de iertare (2020 – scurt metraj cu o poveste reală despre sclavia romilor din anii 1800, la care Alina semnează ca scenaristă și regizoare).
Alina Șerban scrie și regizează spectacole de teatru din 2016 – Marea rușine (The Great Shame, 2016) care a avut un succes răsunător la Londra. Din 2021 pune în scenă primul ei spectacol la Teatrului Național din București – Cel mai bun copil din lume (2021).
În luna Iunie 2023, spectacolul “Cel mai bun copil din lume” a fost prezentat într-un scurt turneu în Statele Unite ale Americii la New York în cadrul programului Romanian American Studio Theater și New Jersey la Jersey City Theater Center (spectacole organizate independent de ICR – Institutul Cultural Român, reprezentanța North America RCI – Romanian Cultural Institute), iar apoi colaborarea ROCO Edu și ICR a materializat spectacolul în Chicago organizat independent de ARCHER, ROCO și ILO.
Iată câteva alte opinii ale participanților la evenimentul organizat de ARCHER în colaborare cu ILO la ROCO în Chicago în 21 Iunie 2023:
"Am avut deosebita plăcere să o avem pe Alina Șerban în mijlocul comunității românești din Chicago. Felul în care Alina a construit și jucat această piesă a stârnit multe emoții în cadrul publicului. Pe deoparte, ne-am identificat mulți cu sindromul perfecțiunii prezentat de Alina, pentru a câștiga iubirea și susținerea celor din jur. Dar cel mai emoționant și profund aspect a fost legat de un subiect tabu în societatea românească: discriminarea față de comunitățile Roma și efectele asupra comunității, a oamenilor supuși acestor situații. Prin propria experiență, talent și pasiune, Alina ne-a deschis orizonturile simțirii și ne-a adus aproape de aceste experiențe cu scopul de a sensibiliza publicul și de a normaliza discuțiile legate de acest subiect, și pentru a umaniza relațiile dintre comunități." (Liana Sava)
"Alina a avut o energie incredibilă. Viața ei, plină de provocări și mesajul pe care l-a pus în scenă te lasă fără cuvinte. A reușit să se uite în sinele ei, să adune ce e mai bun, să se motiveze, și să iasă în lumea asta plină de obstacole. Am povestit piesa la câteva prietene, și una dintre ele m-a întrebat foarte firesc – mai departe cum facem? sau ce facem cu povestea ei, cu mesajul pe care ni l-a transmis!? Cu asta am rămas și eu în minte, cu mesajul și întrebarea – mai departe cum putem să fim mai buni? E una dintre piesele care te pune pe gânduri și stârnșste în tine ceva… acolo unde credeai că totul e în ordine… se cere o rearanjare… o introspecție… o acțiune… o activitate. Ceva dormind din mine cere acum o acțiune și sper să ajung și la o rezolutie." (AMPeca)
“Îmi cer scuze cu mâinile, cu coatele, cu degetele de la picioare…” Asta a fost chiar în momentul în care sângele s-a repezit spre creierul meu. Și dacă nu aș fi fost bărbatul dur care sunt ocazional, aș fi lăsat să cadă o lacrimă de-a lungul părții drepte a feței mele inexpresive. Dar nu am făcut-o. Pentru că mesajul acestui spectacol rafinat este “fii cât de bun poți fi, indiferent de circumstanțe”. Și Alina Șerban a făcut tot posibilul într-o sală aglomerată, cu lumini puternice inundându-i fața, vorbind engleză de dragul celor care nu vorbeau românește. În aceste circumstanțe stresante și-a băgat mama în închisoare, s-a întâlnit cu Vlad Satanistul și și-a plâns ticălosul de tată. “Să moară Veta” dacă nu a fost cel mai puternic, cel mai emoționant spectacol pe care l-am văzut în ultimii ani." (Marius Stan)
"O poveste de suflet povestită cu patos. Provenind dintr-o familie modestă de etnie roma dintr-un mediu dezavantajat, Alina este prinsă constant între două lumi care aparent nu au absolut nimic în comun. Ea ricoșează între viața plină de culoare a familiei Rome și cea a prietenilor ei de etnie Română (Vlad satanistul rock, și prietenele pretențioase de la școală), comunitatea ei cu puțină educație și școlile de elită pe care le frecventează. Alina este la început confuză și pornește pe o traiectorie de autodefinire. Cu toate că multe din experiențele ei sunt extrem de tragice, iar discriminarea constantă are puterea de a o înfrânge, Alina găsește umor și speranță în fiecare circumstanță. Ca spectator, stai cu sufletul în suspensie, în speranța că Alina își va găsi vocea și va reconcilia cu ea însuși în ciuda tuturor greutăților. În ciuda faptului că societatea o pune constant la pământ. Ea realizează până în final ca armele ei secrete sunt exact aceste experiențele traumatizante care ar fi fost menite sa o anihileze. Găsește mândrie, inspirație și pasiune în rădăcinile ei culturale și realizează că misiunea ei în viață este de a expune nedreptățile și discriminările împotriva minorității rome. De a educa și reconcilia. O superbă poveste a “underdog”-ului, cu care mulți ne identificăm într-un fel sau altul, și o punere în scenă sublimă din partea Alinei Șerban. Mulțumim din suflet doamnei Mihaela Campion și organizației ARCHER pentru curajul de a dezbate și a aduce în dialog teme atât de controversate și dificile care au menirea de a “însănătoși” societatea noastră prin compasiune, acceptare reciprocă și pozitivitate." (Diana Albu)
La finalul spectacolului, Alina Șerban s-a adresat publicului, menționând următoarele (în traducerea și adaptarea redactorului): “Vă mulțumesc tuturor foarte mult pentru că ați venit la spectacol, vă mulțumesc că ați recepționat mesajul meu. Aș vrea să vă menționez faptul că, dacă vreodată în viața voastră vă întâlniți cu oameni din minoritatea romă, să încercați să înțelegeți ce înseamnă să fii minoritate romă în lume și ce înseamnă să nu ai acces la resurse, și faptul că din păcate, cel puțin în cazul meu, discriminarea se transformă în ură de sine, și că astfel ne temem în zadar unii de alții. Vă mulțumesc din nou, și sper din tot sufletul că am plantat chiar și un mic sâmbure de bunătate în mintea și inimile voastre, pentru ca, dacă veți întâlni vreodată pe cineva care poate are nevoie de respectul și ajutorul vostru în orice fel, poate că vom putea cu toții să pășim și să trecem peste această punte împreună – această punte de legătură și uniune pe care încerc să o construiesc între noi peste tot în lume. Sper să ne întâlnim pe această punte vreodată. Vă mulțumesc!”
Cătălin Constantin Nicolae, membru ROCO Arts & Culture Chapter a fost inginerul de sunet și lumini al acestui spectacol de la ROCO Chicago. Contribuția lui la succesul evenimentului este remarcabilă, fiind esențială în transmiterea optimă a mesajului piesei.
Mihaela Campion – fondatoarea ARCHER și co-lead ROCO Edu, o introduce în scenă pe Alina Șerban:
Câteva secvențe din spectacolul Alinei Șerban:
Final de spectacol, cu Alina Șerban primind aplauzele publicului împreună cu inginerul de sunet și lumini Cătălin Constantin Nicolae:
Alina Șerban – copleșită de aplauzele publicului care a rezonat cu amănuntele din povestea ei autobiografică:
Alina Șerban, împreună cu Andreea Coloji (ILO) și Cosmin Dandoci (ILO)
Alina Șerban împreună cu organizatorii spectacolului de la ROCO Chicago – de la stânga la dreapta: Adina Sandu (membru ROCO Edu Chapter), Cristina Haidău (lead ROCO Edu Chapter), Mihaela Campion (fondatoarea ARCHER și co-lead ROCO Edu Chapter), (Alina Șerban), Cătălin Constantin Nicolae (inginerul de sunet și lumini, și membru ROCO Arts & Culture Chapter), Oana Dobrean-Urzica (director executiv ROCO):
Fotografii de: Nelu Lazar
—
Nelu Lazar
În timpul liber, Nelu Lazar voluntariază ca Redactor Diaspora la Contacte Culturale, este scriitor, cantautor solo cu numele de artist Nelu Lazar, YouTuber @NeluLazarOfficial, cofondator de grupuri folk și rock, autor podcast “Prozodii Acustice”, antreprenor, motociclist, om al muntelui, coautor al operei folk „Zmeul Muntelui Zeu”, autor al cărții și operei rock “The Seasons’ Journey”, autor al volumului de versuri și operei folk “din vremuri de departe, din vremuri de demult”, membru în consilii administrative ce susțin cantautori și oameni de cultură din diaspora, traducător prozodic al unor opere internaționale, culegător al scrierilor mai vechi ale străbunilor săi. Nelu Lazar are rădăcini în Bistrița-Năsăud, este născut la Piatra Neamț, școlit la Brașov, și momentan locuiește în Statele Unite. – www.NeluLazar.com